Monesti minulta kysytään kuinka osaan olla luova ja mistä saan kaikki ideat omaan työhöni. Todennäköisesti kaikki eivät tiedä, että olen muusikko ja opiskelen ammattimuusikoksi Sibelius Akatemiassa Helsingissä. Tieto siitä luo useille automaattisesti tunteen, että olen luova vuorokauden ympäri. Harva tosin näkee mitä tapahtuu kulissien takana treenisaleissa ja oppitunneilla, joilla joudun kokeilemaan ja erehtymään kerta toisensa jälkeen luovan lopputuloksen saavuttamiseksi. Niistä hetkistä luovuus tuntuu olevan kaukana. Onko tunne tuttu?

Kaiken tämän keskellä pysähdyin pohtimaan luovuutta tarkemmin. Monesti luovuus kategorioidaan vain taiteeseen ja niihin ihmisiin, jotka näyttävät jotenkin luovilta ulkonäön perusteella tai jotka työskentelevät ”luovalla alalla”. Kuulen usein ihmisten sanovan kuinka he eivät osaa soittaa tai piirtää, mutta tulemmeko ajatelleeksi, että jo ruuan laittaminen on luovuuden hyödyntämistä?

Todellisuudessa luovuus on kovaa työtä ja mielikuvituksen haastamista. Sinulla täytyy olla palo ja motivaatio hakea muutosta ja tehdä asioita eri tavalla kuin ennen. Luovuutta on se, että löydät ratkaisuja tilanteissa, joissa se näyttää melkein mahdottomalta. Ilman periksiantamatonta asennetta on vaikea löytää omaa luovuuttaan. Voidaankin sanoa, että luovuus on kuin lihas. Jos sitä ei treenaa, ei se myöskään kehity.

Luovuus ei ole vain luovilta näyttävien taiteilijoiden ominaisuus. Meillä kaikilla on samanlaiset mahdollisuudet olla luovia ja saavuttaa todellinen potentiaalimme tehdä eri asioita. Meidän tarvitsee vain luottaa itseemme ja antaa itsellemme mahdollisuus erehtyä ja harjoitella asioita, koska meidät on tehty luoviksi. Sinä olet kaunis ja ainutlaatuinen teos suurimmalta luovuuden lähteeltä, jolla on kyky puhutella ja inspiroida ihmisiä ympäri maailmaa. Meidät kaikki on tehty Jumalan kaltaisiksi! En usko, että Jumala haluaa meidän pitävän kaiken sisällämme ja heittävän hukkaan sitä potentiaalia, joka meissä on. Tärkeintä on uskaltaa vapauttaa sisällämme asuva luovuus. Toisille se on helpompaa kuin toisille, mutta pääasia on antaa itselle mahdollisuus.

Haluaisin rohkaista sinua kehittämään luovuuttasi. Lue kirja, opettele uusi biisi, kokeile uutta reseptiä illallisella, opeta jollekin jotakin mitä sinä osaat, piirrä, etsi kauniita asioita ja kuvaa ne. Nauti luovuuden antamasta kosketuksesta elämääsi, sillä sinä olet luova.

Anni Kaisa Ojala

Houm Creative

Kirjoita kommentti